Wat woorden over mij

Mijn naam is Alina. Niet zo lang geleden, namelijk in september 2017, verhuisde ik van Rusland naar Nederland samen met mijn hond. Ja, ja, van het immense Rusland naar een klein landje dat Nederland wordt genoemd. Van een land met 11 tijdzones naar een land dat met de auto in 3 uur in de breedte en 5 uur in de lengte doorkruist kan worden.

Deze beslissing nemen was niet makkelijk voor mij. Verhuizen naar een ander land betekend dat je veel moet achterlaten zoals familie en vrienden. Verhuizen naar een ander land betekend ver weg te zijn familie en vrienden en alles wat je hebt achter te laten. Het betekend opnieuw te beginnen; nieuwe kennissen en vrienden krijgen, een nieuwe taal leren, maar ook kennismaken met een nieuwe cultuur en tradities… Veel mensen kunnen die stap niet maken, zij komen naar een nieuw land en denken dat de lokale mensen zich aanpassen aan hen. Maar dit is absoluut niet het geval, want ieder land heeft zijn eigen eeuwenoude tradities en zijn eigen cultuur dat generatie voor generatie is opgebouwd.

Toen mijn vriend en ik besloten hadden dat ik naar hem in Nederland zou verhuizen bereidde ik mij voor om hard te gaan werken. Ik voorzag een eindeloze stroom van documenten die nodig waren om en visum en een verblijfsvergunning te krijgen. Als eerst op de lijst stond de voorbereiding op het basisexamen inburgering op de Nederlandse Ambassade in Moskou op het programma. Het leren van nieuwe talen is niet mijn favoriete tijdsverdrijf. Ik ben geen polyglot.

De laatste jaren voor ik naar Nederland ben verhuisd woonde en werkte ik in Moskou. En daar heb ik mijn vriend ook voor het eerst ontmoet. I arriveerde in de hoofdstad van het grootste land op deze planeet vanuit een klein plaatsje, dat zich bevind in de Stavropol regio. De naam van deze plaats is Nevinnomyssk. Mijn moederstad, is zoals een groot dorp, waar iedereen elkaar kent, en zo niet, dan zijn er zeker weten gemeenschappelijke bekenden. De mensen daar, hebben een generieke openbare mening. Als je rondloopt in buitengewone kleding zal dat vele mensen opvallen. En na een paar dagen zul je van iemand horen: “Gisteren sprak ik met Vasya, en hij had gesproken met Lena, maar Lena had van Tanya gehoord, dat je er een paar dagen geleden bijliep als een clown”, iedere persoon in deze ketting, maakt van het verhaal zijn eigen “waarheid” en verteld dat weer door. Dit is een heel goed voorbeeld van hoe mijn geboortestad werkt.

Iedere dag was voor mij 1 pot nat: van huis naar baan, naar huis, naar bed, iedere dag hetzelfde. Ik leefde continu met het gevoel dat dit niet de manier was hoe ik oud wou worden. Na een paar jaar op deze manier geleefd te hebben, had ik er genoeg van. Ik liet mijn hond achter bij mijn oma, kocht een enkeltje, en haastte mij om de hoofdstad te veroveren. Moskou bracht me al meteen veel moois. Een prachtige actieve stad met een magische schoonheid. Grote kansen en veel perspectief voor een mooie toekomst. Als je nog nooit in de hoofdstad van Rusland bent geweest, kun je niet meepraten over haar schoonheid.

En nu, 18 maanden later, nadat ik geslaagd ben op mijn universiteit ben ik verhuisd naar Nederland. Ik had nooit verwacht dat ik ooit in een ander land zou gaan leven.
Op mijn website wil ik mijn ervaringen delen met geïnteresseerden. Ik zal schrijven over mijn ervaringen in Nederland en mijn mening over de Nederlanders geven. Ik zal proberen te beschrijven wat de verschillen tussen de Europese en Russische mentaliteit zijn. Volg mij, lees mijn blog en voel je vrij om vragen te stellen of commentaar te geven. Bedankt voor je interesse.

Vriendelijke groetjes,

Alina